Znak Spartaku

Šachový klub
Spartak Ústí nad Labem

Masarykova 228, 400 01 Ústí nad Labem, IČO 44554222
Znak Spartaku
Odkazy - Historie klubu - Ročenka - 2006

Takový byl rok 2006

aneb 20 nejzajímavějších událostí roku spojených s naším klubem.

A družstvo s prvním hráčem Danielem Kotkem

A družstvo s prvním hráčem Danielem Kotkem (leden-březen)

Naše první družstvo atakovalo čelo tabulky jarní části 2. České ligy. Přeci jen se však nevyhnulo několika zaváháním a na  postup nedosáhlo, byla z toho bronzová medaile. Famózně zahrál náš dlouholetý první hráč MUDr. Daniel Kotek, který získal na první šachovnici 9 bodů z 11 a výtečně mu sekundoval na druhé šachovnici Honza Balín (oba na snímku).

Česká liga mládeže

Česká liga mládeže (leden-duben)

A-družstvo mládeže se pohybovalo ve středu tabulky. Na závěrečná tři kola do Kralup jelo bojovat o záchranu, ale třemi výhrami vybojovalo 5.místo. V poslední své žákovské sezóně se blýskl Vašek Palík (viz foto) s 11 body z 11 partií.

Mezinárodní turnaj nadějí Frýdek-Místek

Mezinárodní turnaj nadějí Frýdek-Místek (březen)

Vybraní naši mladí hráči jeli o Velikonocích na největší turnaj mládeže ve střední Evropě, který se hraje za účasti více než 10 zemí Evropy ve Frýdku-Místku. Pěkného umístnění dosáhl Honza Mikeš, který obsadil 7. místo z šedesátky startujících do 10 let. Na foto Honza v simultánce proti  Sergeji Berezjukovi, přihlíží Míša a Ríša Sliva. Dále se účastnili pod vedením trenéra Pavla Chrze Martin Vlasák, Filip Vozáb, Daniel Kolář a v mezinárodním opnu dorostenec Petr Hrnčíř.

14. Šachový Festival Ústí n.L.

14. Šachový Festival Ústí n.L. (květen)

Na tradičním festivalu jsme přivítali přes 400 účastníků, v závěrečný den jsme hostili finále Českého poháru za účasti naší kompletní špičky. Na snímku v partii Viktor Láznička (mistr ČR 2006) s jedničkou ČR Davidem Navarou z utkání Rapidu Pardubice s Mahrlou Praha. Z našich na stupně vítězů dosáhli: Bedřich Machálek (2.místo veteráni), Daniel Kolář (2.místo žáci), Ladislav Carboch (2.místo zdravotně hendikepovaní).

Lidické náměstí

Lidické náměstí (květen)

Představení šachu v rámci sportovního dne na náměstí, na pozvání přijel mezinárodní mistr Ivan Hausner a po 8 bleskových partiích s naším Honzou Balínem, sehrál na snímku partii "na slepo" na zahradních šachách. Tomáš Krsek hrál s příchozími simultánku a během čtyř hodin se vystřídalo 33 soupeřů.

Memoriál A. Drvoty v Teplicích

Memoriál A. Drvoty v Teplicích (květen)

Tradiční turnaj k uctění památky teplického šachisty Antonína Drvoty byl otevřeným přeborem kraje ve zrychleném šach (2x30 min) dospělých. Naši hráči ligového áčka v silné konkurenci byli nasazeni kolem 20. místa z osmdesáti hráčů, podařil se jim však skvělý výsledek. Tomáš Krsek jen dvakrát remízoval (též na pódiu s velmistrem Lechtýnským - viz foto), obsadil 2.místo za velmistrem, ale získal titul krajského přeborníka. Pavel Chrz obsadil 6.místo a Michal Bujak 9.místo (oba si též zahráli na 1.šachovnici s Lechtýnským). Hezky hrál i Libor Chochol, ale po nešt'astné prohře v předposledním kole, v posledním zachránil alespoň první dvacítku - osmnáctý.

38. Šachová olympiáda v Turíně

38. Šachová olympiáda v Turíně (červen)

Nejvýznamnější světová událost, na které startovala reprezentační družstva z 149 zemí světa mužů a 107 zemí žen a která je přenášena on-line přes internet. Pavel Chrz v roli fotografa byl na místě a sledoval statečné boje a úspěšně výsledky našich s největšími favority Izraelem 3:1, USA 2:2 a Ruskem 2:2. Nakonec naši muži skončili 11. a ženy se vyhouply do první desítky - desáté. Vidět takovou událost je skutečným zážitkem a ústecké může těšit, že příští olympiáda 2008 se bude konat v blízkých Drážďanech. Na snímku naši při utkání s Ruskem;  Poznali byste  halu, která sloužila při zimní olympiádě 3 měsíce předtím  rychlobruslařům? 

Krajský přebor žáků

Krajský přebor žáků (červen)

V této sezóně začíná intenzivně vícekrát týdně trénovat parta našich mladších žáků ročníku 95 a 96. V krajském přeboru  mladších žáků družstev na domácí půdě končí na nepostupovém 4.místě a Honza Mikeš přehlédnutím v koncovce krajského přeboru v rapid šachu přichází o první místo i medaili a postup na mistrovství ČR, stejně tak ho půlbod pomocného hodnocení dělí ve Frýdku, aby stál na pódiu mezi nejlepší šestkou. Jako by to byl "klid před bouří" dalších událostí. Na krajském přeboru naši již senzačně ovládli kategorii a pustili mezi sebe jen medailistu z M-ČR Dominka Mazura z Mostu, který měl postup přímý. Přeborníkem se stal Honza Mikeš (vlevo) a za druhým Mazurem třetí a čtvrté místo obsadili Ríša a Míša Slivovi, pátý skončil Martin Vlasák a úspěch podtrhla Veronika Valterová (vpravo), přebornice dívek. Všichni postupují na Mistrovství Čech do Jánských Lázní!

Krajská olympiáda dětí a mládeže

Krajská olympiáda dětí a mládeže (červen)

Ve 21 sportech se konala Krajská olympiáda dětí a mládeže. Náš klub jako pořadatel šachu využil poprvé zapůjčenou digitální projekci on-line partií (na snímku) a naši mladí šachisté získali bronzovou medaili, čímž bodově pomohli okresu Ústí k zisku celkového vítězství.

29. Letní šachové soustředění

29. Letní šachové soustředění (červenec)

Tradiční naše soustředění, kde kombinujeme šachovou přípravu a sportovně-rekreační program se konalo v prvních 14 dnech července v Plasech. Mezi 38 účastníky byli též kamarádi z Chlumce, Povrlů, V.Března a účastník mistrovství ČR Vašek Růžička z Kladna, který vyhrál hlavní šachovou soutěž. Mezi nešachovými disciplínami se těší největšímu zájmu olympiáda družstev, bojová hra s orientací v terénu, míčové hry, koupání a jízdní kola (na snímku).

Mezinárodní Czech Open Pardubice

Mezinárodní Czech Open Pardubice (červenec)

Přes tři tisíce šachistů z téměř 50 zemí světa a dvacet sedm turnajů, to nemá v Evropě obdoby, takový je tradiční červencový Czech-open v pardubické  Duhové aréně a přilehlém Ideonu. Naši žáci (na foto Vašek Palík, Patrik Bartoš, Míša a Ríša Sliva)  se střetli ve družstvech mládeže se silnou mezinárodní konkurencí. Poté týdenní turnaj absolvovalo 15 našich dospělých a dorostenců. Sem se nejezdí získávat vavříny, je to turnaj, kde se sbírají zkušenosti s hráči i nejvyšších tříd a titulů v početné mezinárodní konkurenci.

Krajské šachové soustředění Poustky

Krajské šachové soustředění Poustky (srpen)

Pro listinu talentů pořádá krajský šachový svaz devítidenní soustředění před sezónou. Z našich této akce využili Martin Vlasák, Filip Vozáb, Míša a Ríša Sliva. Připravovali se v Poustkách  pod vedením kolektivu trenérů vedeným ing. Vladimírem Hadrabou, mezi kterými byl i náš Jan Sedlák. Na soustředění zavítala i k reportáži Česká televize; Na ČT 4 každý druhý pátek (o víkendech reprízy), pořad "V šachu".

Olympiáda Euroregionu

Olympiáda Euroregionu (září)

Tradiční kvalifikaci o nominaci v okresním družstvu jsme umístili do krásného prostředí Větruše. Pozvali jsme rodiče žáků, nabídli zájemcům výlet po skončení turnaje a kandidát mistra RNDr Dušan Erban hrál s příchozími simultánku ve venkovních prostorách. Pět postupujících, Patrik Bartoš, Jirka Buchar (Povrly), Daniel Kolář, Martin Vlasák a Honza Mikeš reprezentovalo okres na Olympiádě Euroregionu Labe/Elbe, která se konala v 10 sportech v Teplicích a pod vedením ing. Galiny Kolářové dosáhli na zlaté medaile a okresu Ústí pomohli k celkovému 2.místu.

Mezinárodní turnaj v Německé Hoyeswerdě

Mezinárodní turnaj v Německé Hoyeswerdě

Tři naše týmy se zúčastnili mezinárodního turnaje v Hoyeswerdě, kde se střetli se špičkovými družstvy z Německa, Polska a Maďarska. V konkurenci i velmistrů skončilo naše áčko v polovině tabulky a junioři a žáci si zahráli pěkné partie ve velmi silné mezinárodní konkurenci.

a) Mistrovství Čech Jánské Lázně

a) Mistrovství Čech Jánské Lázně (říjen)

Na mistrovství Čech do Jánských Lázní jsme jeli s určitým očekáváním, vždyt' v mladších žácích naši sebrali všechna postupová místa ostatním hráčům kraje. V nabité konkurenci 76 hráčů z krajů se bojovalo o "osmičku" postupujících do jarního finále ČR. A Martin Vlasák s Honzou Mikešem  předvedli skvělou hru a obsadili nejen postupovou, ale i  bronzovou a čtvrtou příčku. Ještě v posledním kole oba černými museli k postupu vyhrát s papírově silnějšími soupeři, tak vyrovnané bylo čelo tabulky a oběma se to podařilo (na snímku při zahájení posledního kola v klubových modrých tričkách, vlevo Martin). Míša a Ríša Slivovi skončili těsně pod polovinou. Divokou kartu pořadatele dostali ve starších kategoriích Patrik Bartoš a Daniel Kolář, kteří skončili s 50% bodů v polovině svých kategorií. Trenéry výpravy byli Petr Bažant a Pavel Chrz. Více v deníku z Janských Lázní : "Soutěže žáků - Mistrovství Čech".

b) Mistrovství Čech Jánské Lázně

b) Mistrovství Čech Jánské Lázně (říjen)

Mistrovství Čech v Jánských Lázních bylo i velkým pořadatelským úspěchem našeho klubu. Mladý kolektiv s  ředitelem turnaje Jaromírem Šulcem, Lucií Batelkovou a  Michalem Roučem vše připravil a pro více než 400 účastníků (včetně trenérů a doprovodu) zorganizoval a týden řídil. Foto z krásného nezapomenutelného zakončení pod širým nebem na lázeňské kolonádě, kde Jaromír Šulc (vlevo) vyhodnocuje naši úspěšnou kategorii do 12 let.

Česká liga mládeže

Česká liga mládeže (říjen-listopad)

První polovina soutěže se našim až na zaváhání z Prahy s Kobylisy podařila. Na kontě mají 4 výhry z pěti zápasů a drží se na třetím místě, když první čtyři místa ze dvanácti si zatím "pronajala" jen družstva našeho kraje. Daří se nováčkům áčka, kteří vystřídali odrostlý ročník 1990, mladším žákům Honzovi Mikešovi a Martinu Vlasákovi, 100% má Michal Bažant a jen jedinou prohru Tomáš Zima (na snímku Tomáš vlevo a Michal). První tři šachovnice hájí Jirka Buchar (host - Povrly), Daniel Kolář a kapitán Patrik Bartoš.

Velká cena Ústí n.L. žákovských družstev

Velká cena Ústí n.L. žákovských družstev (prosinec)

Tři díly měl seriál Velké ceny. Závěr se uskutečnil u nás v Ústí n.L. a František Novák  si poprvé odzkoušel, jak se pořádá větší akce, zvládl to však bravurně. Našim starším žákům (áčku) však zrychlený šach tolik nesvědčí a obsadili 6.místo. Na všech třech turnajích (Most, Teplice, Ústí) je předstihli naši mladší žáci béčka (Mikeš, Vlasák, M. a R. Sliva) a v konkurenci starších obsadili hezké 5.místo. Teprve šestiletý Jirka Jírek (na snímku) dokázal uhrát opakovaně 50% bodů.

Mezinárodní soustředění v Beskydech

Mezinárodní soustředění v Beskydech (prosinec)

Jako odměnu za výsledky a celoroční píli dostali naši žáci účast na špičkovém pětidenním  soustředění v Malenovicích. 30 hodin tréninku s vybranými žáky pořádajícího Frýdku-Místku a Slovenské reprezentace, pod vedením mistrů z Ruska a ČR, jim jistě mnohé dalo k další šachové činnosti. Na snímku Martin Vlasák (vlevo) na tréninku ruského velmistra Viacheslava Dydyshka, překládal mistr Fide Stanislav Jasný. Dále z našich se soustředění zúčastnili Jan Mikeš, Michal a Richard Sliva.

Soutěže družstev dospělých

Soutěže družstev dospělých (říjen-prosinec)

Našemu A-družstvo se ve 2. České lize na podzim dařilo a vede tabulku se 4 výhrami a jednou prohrou. Na snímku Michal Bujak, který má 5 bodů z pěti partií. B a C družstvo je těsně pod čelem tabulky v Krajském přeboru I. resp. II. třídy. Mládežnické déčko vedené kapitánkou Františkou Čechovou má zatím jednu výhru také v KPII., Éčko převážně z mladších žáků vedené Bc. Karlem Edererem ještě v krajském přeboru III. třídy neprohrálo a je 4., stejně tak 4. je i naše eFko v jiné skupině KPIII.

Klubovní přebor

Klubovní přebor (září-prosinec)

Každý pátek od září do prosince probíhal otevřený přebor klubu. Startovalo 34 účastníků včetně mladší generace. Jednotlivé kategorie byly na závěr vyhodnoceny zvlášt'. Na foto vpředu zleva: Michal Artazov (vítěz kat. žáků), Bedřich Machálek (nejlepší veterán, celkově 4. v 71 letech!), Marie Bažantová (vítězka žen, celkově pátá), nahoře zleva: Pavel Chrz (celkově druhý), Tomáš Krsek (vítěz - přeborník), Vašek Palík (1.junior) a Petr Weiss (ŠO Karko - 1. z kat. elo do 1900, celkově 9.).

Přehled sestavil: Pavel Chrz; Na web zpracoval: Miloš Hladěna